23.9 C
Ohrid
вторник, септември 21, 2021
Почетна Македонија Не бегаат младите за да печалат пари, туку…

Не бегаат младите за да печалат пари, туку…

Translate (Eng):[gtranslate]

Млад, здрав, прав, умен, избегал во странство за да печали пари?
И да. Ама и не.

– Бега од нашите училишта каде внукот на директорката има повеќе петки од него, иако не знае да гукне, а самиот тој знае повеќе од учителката.

– Бега од нашите општини каде да го видиш градоначалникот за да му се пожалиш е еднакво на барањето да го видиш Господ.

РЕКЛАМА

– Бега од нашите конкурси за работа на кои синот на директорот со трето одделение ќе го примат наместо него со диплома од факултет.

– Бега од нашите болници каде чека со саати, каде го фрлаат да лежи на кревет покриен со партали и каде оди во ве-це кое повеќе личи на полско отколку на болничко.

– Бега од нашите шалтери каде некултурни се буткаат преку ред, а дотраени и дрски работници го услужуваат од другата страна.

– Бега од нашите маркети каде продавачките секогаш несакајќи грешат во куцање со еден артикал повеќе, никогаш помалку.

– Бега од нашите служби каде пред нос луѓе со врски се пикаат пред него во канцеларија, додека тој чека со бројчето во рака.

– Бега од нашите судови каде плаќа казна за фрлено влажно марамче на улица во една судница, додека во другата ослободуваат човек кој ја претепал жена му.

– Бега од нашите институции каде не може да поднесе да работи додека му шефуваат неписмени шефови, а некој друг седи дома и зема плата за истата работа.

– Бега од валканите улици…

– Бега од уличните кучиња…

– Бега од патеките без корпи за отпадоци…

– Бега од преполнетите контејнери…

– Бега од затруеноста со политика…

– Бега од коцкарниците и обложувалниците…

– Бега од лажливите политичари…

– Бега од отровниот воздух…

– Бега од малограѓанштина…

– Бега од мито и корупција…

– Бега од отсуство на морал…

– Бега од селективна казнивост…

– Бега од неодговорност…

– Бега од лаги…

– Бега од измами…

– Бега од неправда…

БЕГА од се! Зошто сака да се чувствува корисен, да почитува закони во држава во која сите ги почитуваат и имаат еднаков третман, зошто сака да биде почитуван и продуктивен, некој да му го вреднува вистински она што го знае и умее.

Не бега само во потрага по пари, бега во потрага по нормален живот и сопствена иднина! Бега зошто е свесен дека во оваа држава тоа не го може! Дај му плата и од 1.000 евра ако сакаш, пак ќе избега!

њуз

- Реклами -