21 C
Ohrid
понеделник, мај 17, 2021
Почетна Македонија Баба Ванѓа – Последниот Македонски пророк (Видео)

Баба Ванѓа – Последниот Македонски пророк (Видео)

Translate (Eng):[gtranslate]

Кој е всушност последниот македонски пророк, кого светот го познава како баба Ванѓа?

Ја нарекуваа со различни имиња, ја негираа и ја омаловажуваа. Но таа за себе рече дека е ќерка на последниот македонски крал фараонката Клеопатра.

Жената која се декларира како Македонка од Струмица, во повеќе наврати беше земена како објект на истражување од огромна маса на научници, психолози, психијатри, социолози. Жената за која се организираа голем број научни собири каде се водеа жешки дискусии со цел да се доведе во прашање веродостојноста на нејзините претскажувања и да ја запрат нејзината дејност.

РЕКЛАМА

Без психолошки издржани методи, без апаратурни записи, во ниеден момент неможеа да дадат физиолошко објаснување на т.н. јасновидство, но и покрај тоа низ тогашните медиуми Ванѓа беше предмет на подбив од страна на „научниците“.

Со дејност, полезна за секое општество, со ограничено право на движење, во строго контролирани услови не и беше исполнета и последната желба пред нејзината смрт, за последен пат да дојде во родното место, со тоа што во последен момент и беше изречена забрана за напуштање на државата.

Феноменот „Баба Ванѓа“ бил, и ќе остане објект на мистиката во лицето на науката, благородна личност за луѓето кои имале можност да бидат во нејзино присуство, и приказна за промовирање на Бугарската држава нарекувајќи ја „Велика Блгарка“. Но тоа е до денес, кога конечно некој се сети да ја каже и македонската страна на вистината! Конечно проект на кој можеме да бидеме горди во режија на Јани Бојаџи, по сценарио на Петар Трајков и Игор Соколовски како извршен продуцент.

- Реклами -