23 C
Ohrid
вторник, септември 22, 2020
Почетна Македонија Пасоши со „Северна“ од септември 2024, сегашните ќе важат уште 4-години.

Пасоши со „Северна“ од септември 2024, сегашните ќе важат уште 4-години.

Translate (Eng):[gtranslate]

Изработката на нови лични документи кои ќе бидат со името Република Северна Македонија ќе започне од септември 2020 година, велат од МВР за Радио Слободна Европа. Во меѓувреме се издаваат лични документи со името „Република Македонија“. Овие пасоши ќе мора да се сменат до почетокот на 2024 година.


„Согласно спроведената постапка за набавка и испорака на нови видови на обрасци за лични документи (патни исправи, лични карти, возачки дозволи, службен пасош, дипломатски пасош, пасош за странец, дозвола за привремен престој, дозвола за постојан престој), склучена е Рамковната спогодба на 05.12.2019 како и Договор за нарачка на 11.12.2019, помеѓу Министерството за внатрешни работи на Република Северна Македонија и Veridos GmBH Berlin – Германија за испорака на обрасци за лични документи. Со изработка на нови лични документи кои ќе бидат со името Република Северна Македонија ќе се започне од септември 2020 година“, стои во писмениот одговор од МВР.

Новите пасоши и лични карти ќе бидат на трошок на граѓаните.

РЕКЛАМА

Во меѓувреме тие што излегуваат од државата, на граничните премини во своите пасоши добиваат печат дека „патната исправа и припаѓа на Република Северна Македонија“.

- Реклами -