8 C
Ohrid
четврток, април 15, 2021
Почетна Македонија Сара Божиноска од Ресен: Додека се замарате со турски серии, ние го...

Сара Божиноска од Ресен: Додека се замарате со турски серии, ние го изгубивме Преспанското езеро.

Translate (Eng):[gtranslate]

Ова е Преспанско Езеро…..Фотографија на Сара Божиноска.

како што може да забележите на сликите езерото полека но сигурно се губи, но сепак никој не ја забележува важноста на оваа загрижувачка еколошка катастрофа , по важно е кој политичар каков скандал направил и дали ќе има друга сезона од вашата омилена турска серија…Фотографија на Сара Божиноска.
Јас не сум експерт но од тоа што го видов денес можам да кажам дека ситуацијата е навистина лоша, насекаде остатоци од изумрема езерака флора и фауна и купови на сува трска (а да не зборувам за отпадната пластика која е насекаде) , и тука доаѓа прашањето -До кога ќе се игнорираат еколошките катастрофи ? Зошто упорно се става превез од лаги и се занемарува континуираното уништување на природата????
Дека не измислувам некои си “паники” за еколошка катастрофа говорат и фотографииве , а еве и мал извадок од страната на Wikipedia за Преспанско Езеро:Фотографија на Сара Божиноска.

“СЕГАШНАТА КАТАСТРОФАЛНА СОСТОЈБА на Големото Преспанско Езеро со: намалените ниво на водата за 9 метри и зафатнина за 50%, повлечената крајбрежна линија за 3,5 км., исушените блата, малиот дотек на чиста,свежа и богата со кислород вода, големото присуство и концентрација на сулфати и пестициди, плитката вода, продорот на сончевите зраци до дното, дислокацијата и наголемувањето на количината и просторот со присуство на разни видови алги, намалената чистота на водата и др. Е ПРЕМНОГУ ЗАГРИЖУВАЧКА и безнaдежна за Преспанската Котлина.,,Фотографија на Сара Божиноска.

РЕКЛАМА

Како и да е , Вие не се грижете за ова , слободно обрнувајте внимание на други теми , и да се исуши езерото за нас пак вода ОД ПЛАСТИЧНИ ШИШИЊА ќе има , па за другото и не е важно.Фотографија на Сара Божиноска.

- Реклами -