Д-р Кантарџиев: Доколку сакате да се заштитите од коронавирусот треба да пиете Ракија

Мерките за неширење на коронавирусот остануваат стабилни во Македонија, и покрај негативните резултати на луѓето кои пристигнуваат од надвор.

„За прв пат, од четирите закани што ги доживеав, министерството сега брилијантно презема организациски мерки“, изјавил за БНТ денеска проф. Тодор Кантарџиев, директор на Националниот центар за заразни и паразитски болести во Бугарија.

Тој додал дека младите луѓе не страдаат сериозно. Постарите луѓе се сериозно болни, зборува докторот за пациентите во Бугарија.

За да се утврди болеста, треба да се земе материјал и да се чува на 4 степени Целзиусови.

Тој ја опиша работата на Министерството за здравство во Бугарија како „брилијантна“. Тие, исто така, издале упатства за тоа што треба да прават болниците. Тој препорача да се следи веб-страницата на Министерството. Следниве инструкции на СЗО се дадени таму.

Работите се менуваат динамично, новите сознанија за овој вирус, неговиот пренос, период на инкубација, а ние секој ден го поставуваме на страницата со промени, изјавил Бугарскиот проф. Кантарџиев.

Без контакт, 90% од луѓето добиваат коронавирус, објаснил тој. Со контакт со вирусот до третиот ден, можеби не е болен, но го шири.

Сè уште не е познато како се шири и колку близок треба да биде контактот. Коронавирусот е многу подложен на средства за дезинфекција. Умира многу брзо од алкохол.

„Луѓето кои се алкохоличари се многу заштитени!“, Додал тој.

Во врска со состојбата со грипот во Бугарија, проф. Кантарџиев објаснил дека се зголемени случаи на заболени. Според него, врвот е оваа недела.

Досега, децата на возраст меѓу 5 и 14 години се разболеле. Во минатата недела тие биле болни од 0 до 5 години. Инфекцијата на грип се промени во раното детство.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here