Македонски доктор во Бугарија испрати порака до колегите во Македонија.

Статус на македонскиот доктор Синиша Дукоски кој работи во Бугарија:

ВАЖНО!!!!!!! за колегите од Р.М: По однос на терапијата за Covid19 , последна информација од Националната Асоцијација на колегите од СМП Р.Франција , пред малку на e-mail ги добивме следните препораки:

1.Прием на нестероидни препарати ( Профенид , Нурофен ,Диклофенак) го зголемува ризикот од компликации при заразени од Covid19

2.Лекувајте COVID 19 со антивирусен коктел ( Дарунавир или Липонавир) + Ритонавир + Тамифлу + Хидроксихлорофин 2х200 мг + Цефтаролин

3. Без кортикостероиди – ако е необходно само дози на норадреналин над 0.7мкг/кг ( Хидрокортизон 4х50 мг ) за неколку дена .

4.Се ограничуваат и.в системи , се зголемуваат дози на норадреналин.

5.Ако се стигне до интубација : не користете долго време неинвазивна вентлација , ако сатурацијата остане под 95% или pO2/fi под 200 ( со или без ДЧ над 25-20 мин) при Fi60% с CPAP-шлем скед 15-30 мин интубирајте веднаш/Ниски диш.обеми 6-4 мл/кг со минимален број вдишувања за да се стигне на Ph над 7.2 PEEP ( 13-15 cm H2o)

Минимални ректурнмент маневри , комплајнсот е добар , ( белите дробови лесно се вентилираат) Pplat e под 25-27 см H2Oи и 13 см H2O.

Се обидов на кратко да ја насликам оваа болест наречена Covid19 за сите што мислат да се однесуваат неодговорно кон себе , кон околните и своите најблизки по конкретно лица во по-одмината возраст(тие што не одгледале ,израснале и се радувале на нашите успеси ) .Ситуацијата е алармантна и ние сите : здрав.работници , мед. персонал апелираме на одговорност и дисциплина .

1. Дисциплината на населението е најважна во овој момент за да бидат реализирани и ефективни овие мерки предвидени од владата на РМ .

2. Целта на овие мерки е да биде по балансирана самата епидемија , да има по малку заболени лица во еден момент за да може нашиот и така кревок здравствен систем да го издржи истото т.е да не се доведеме ние лекарите во ситуација да избираме меѓу 3-4 пациенти кој да биде поставен на апаратна вентилација .

3. Статистиката од нај погодените региони во светот потврдува дека ако со 25% ги намалиме нашите соц.контакти до 50% би се намалила брзината на ширење на новозаразени лица.

4.Нај големиот проблем на COVID19 e тоа што се шири ,многу брзо и има мн висок процент на репликација , а не е смртноста која процентуално би изнесувала околу 3% според СЗО.

Бидете одговорни и дисциплинирани , бидете трпеливи и верувајте во препораките кажани од страна на министерот и компетентните мед. лица.

Ние како здраств.работници сме изложени на нај голем ризик и сепак веруваме во вас и вашиот feed-back.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here