Цените на јајцата, лебот, тестенините ќе бидат замрзнати, не смее да има покачување на цените.

Владата на вечерашнава седница донела одлука за замрзнување на цените на основните продукти.

Тоа значи дека трговците нема да смеат да ги зголемуваат цените на основните производи повеќе од цената која е утврдена како референтна, а таа е цената што тие продукти ја имале на денот кога СЗО прогласи пандемија, односно 11 март, или пред 5 дена.

Ова за Фактор ексклузивно го потврди министерот за економија Крешник Бектеши.

Фактор дојде и до одлуката што ја донела Владата.

Станува збор за леб, сол, зејтин, млеко и млечни произвои, јајца, брашно, место, тестренини, лекови и дезинфекциони средства, со состојба на денот за прогласување од СЗО, освен за оние за кои има доказ дека се зголемени влезните фактури.

За оние трговци што ќе прекршат овие првила и ќе ги зголемат цените, веројатно ќе следуваат казни.

ФАКТОР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here