Љубчо Георгиевски: Од 27 Март до 21 Април да бидат ослободени сите работници од работа, како во приватниот сектор така и во државниот.

Со оглед на новонастаната ситуација која станува се покомплицирана и од аспект на ширење на вирусот но и од аспект на падот на економијата, ВМРО-Народна партија предлага затворање на сите државни и приватни работни места со исклучок на оние кои се витални за функционирањето на државата.

– За имплементација на оваа предлог-мерка која би траела од 27 март до 21 април, предлагаме принцип на споделено финансирање и три чекори од кои:

Секој вработен ќе биде должен првата седмица да ја земе од својот одмор.

За втората седмица сите вработени ќе добијат неплатен одмор од пет дена.

Третата седмица ќе биде платена како субвенција од буџетот на Македонија.

На овој начин сметаме дека ќе добиеме 25 дена општ прекин на движењето во Македонија и ќе се приближиме до идеалниот карантин или изолација.

Да речеме дека во моментов имаме ирационална состојба, имаме полициски час во 21 часот, а од друга страна имаме полни автобуси и полни фабрики каде што луѓето се во постојан ризик и лесно можат да го пренесат вирусот.

Со оваа мерка најмногу ќе и помогнеме на економијата која во овој момент е во своевиден хаос, а и ќе се спречи отпуштањето на илјадници вработени во Македонија, соопшти ВМРО-НП.

Извор Поглед.мк

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here