Денеска е Велики Петок, најтешкиот празник во годината

Православните Христијани денеска го одбележуваат Велики петок, денот на страдањата и смртта на Исус Христос.

Според преданијата, Исус починал во шестиот час од денот, кога завесата на Ерусалимскиот храм се преполовила, сонцето се затемнило, мртвите станале од гробовите, а сите ѕвона се распукале.

Оттогаш не бијат дрвени ѕвона на Велики петок, камбаните не се огласуваат се до недела, кога за првпат ќе ја означат радоста за Христовото Воскресение.

Овој ден уште се вика и Рапет петок, зашто тогаш е распнат Исус Христос.

На овој ден црквата предвидува строг пост, само со вода, а многу верници на Велики петок ништо не пијат, ниту јадат до зајдисонце.

Покрај постот, на денот на христијанската жалост, не се работи на поле, а ниту во домот. Според христијанското учење, страдањето му претходи на воскресението, а без страдање и смрт нема воскресение.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here