Бугарија ѝ издала пасош на Баба Ванѓа во кој ја води како Македонка!

Светски познатата јасновитка Вангелија Пандева Гуштерова, попозната како Баба Ванѓа, добила патна исправа од Бугарија во која пишува дека по народност е Македонка.

Пасошот што го објави Фејсбук-групата „Македонска дијаспора“ е издаден во Петрич на 26 март 1953 година и е занимлив од аспект на актуелното бугарско условување на македонската евроинтеграција со откажување од јазикот и од малцинството во Бугарија.

Баба Ванѓа е родена на 3 октомври 1911 година во Струмица, најголем дел од животот поминала во областа Рупите на планината Кожуф во Пиринска Македонија, а почина на 11 август 1996 година во Софија.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here