Според Филипче стапката на смртност во Македонија не е висока, во споредба со регионот

Според министерот за здравство, Венко Филипче, Македонија нема највисока стапка на смртност од коронавирус во регионот.

Не е висока стапката на смртност кај нас кога се споредува со земјите во регионот. Ние сме земја со пониска стапка на смртност и од Грција и од Словенија. Начинот на кој ние ги калкулираме починатите пациенти, не го прави ниту една земја, а тоа е во бројката да ги калкулираме и бројката на брисеви кои сме ги земале постмортум, односно доколку некој бил суспектен, тестираме и тие лица ги внесуваме со статистиката, рече вечерва на „Топ тема“ Филипче.

Голем дел од вкупната бројка на починати се вакви случаи, а тоа не го прават другите земји, истакна министерот за здравство.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here