СЗО ја отфрла Руската вакцина !!!!

Светската здравствена организација ја повика Русија, која во понеделникот објави дека има намера да започне масовно производство на вакцината во септември и да го прошири производството на „неколку милиони“ дози месечно следната година, да се придржува до упатствата за производство на безбедна и ефикасна вакцина.

Според СЗО, сите кандидатски компании за производство на вакцина мора да поминат низ целосните фази на тестирање пред да започнат со производство.

Некои западни научници изразија загриженост за брзината на развој на руските вакцини, посочувајќи дека истражувачите може да бидат под притисок на властите да понудат решение што е можно поскоро.

Прегледот на кандидатите за вакцина против коронавирус на Светската здравствена организација, објавен во петокот, наведува дека 26 кандидати се во клиничка проценка – од кои шест напредувале на пошироко ниво на испитувања од трета фаза.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here