21.9 C
Ohrid
недела, јуни 20, 2021
Почетна Македонија Вело Маркоски: Конечно мислам дека светот ја научи лекцијата, се случи и...

Вело Маркоски: Конечно мислам дека светот ја научи лекцијата, се случи и тоа за што ви кажував дека животот ќе се врати во нормала бидеќи рестрикциите со полициски часови и седењето дома само ги отежнуваа работите.

Translate (Eng):[gtranslate]

Последните Ковид19 статистики покажуваат процес на стабилизација на состојбата и пад на кривата, што може да се толкува како надминување и на пикот од овој втор бран, кој се случи по олабавување на рестрикитивните мереки. Шест месеци по појавата на Коронавирусот во Македонија, државата практично го спроведува сценариот што уште во март го заговараше, еминентниот инфектолог, доктор Вело Марковски. Од денешна дистанца, во интервју за Прес24, проф. Марковски вели дека во Македонја не станува збор за стратегија, туку тоа што сега се случува, реално живеење со вирусот, се наметна како неизбежен процес, не само овде, туку и во цела Европа.

-Се сфати дека не може поинаку. Иако, лично мислам дека во Македонија не е стратегија, туку си дојде само по себе, и тоа во најлошата форма со постојани јавни собири кои во Шведска ги немаше. Да резимираме, прифаќање на реалното постоење на КОВИД-19, никој не е виновен (барем не некој од нас) за појавувањето, без паника и едно основно начело како водич, а тоа е мерките да зависат од исполнетоста и капацитетите на здравствениот систем, ако се преполнат болниците мерките да се стегнат. Но здравствениот систем за жал, мој впечаток е дека не се држи во добра кондиција, вели професор Марковски во интервју за Прес24.

Потенцира дека искуството од овие шест месеци, покажа дека единствена и најдобра опција за излез од оваа стојба беше третата третаа можност, а тоа стекнување на 30-40% колективен имунитет.

РЕКЛАМА

-Тоа е науката, тоа се досегашните искуства, за жал, референдумски во целиот свет се поби науката, се обвинија докторите кои ги кажуваа реалните сили, реалните исходи, и се прифати затворањето, криењето дома. Сега веќе повеќето европски држави сваќаат дека многу погрешија, дека неколкумесечното затварање ги уништи економиите, и сега пак сме на почеток. Дека колку долго да се криеш еден ден мора да излезеш. Јас уште на почетокот потенцирав, дека мора сериозно да се размисли да се земе во обзир можноста следниот бран, да биде опасен за децата. Искрено се надевам дека нема да биде така. Неколку пати давав пример дека кога одредени сезони меќу децата се појавуваше варичела (овча сипаница) во лесна форма, без температура, само со по неколку меурчиња, многу родители намерно ги мешаа своите деца да се разболат со една ваква лесна форма. Всушност тоа е природно стекнување имунитет, тоа што сакаме да го постигнеме со вакцина, би го постигнале со природна инфекција со слабовирулентен причинител. Затоа сега многу критикуваниот шведски и белоруски модел, од денешен аспект се гледа дека бил поисправен. Но, тој модел не избран на среќа, случајно, туку врз база на науката и трезвена анализа на можните сценарија. Тие држави собраа сили да веруваат на науката иако и таму имаше силни притисоци за солидарност со целиот свет, вели доктор Марковски во интервјуто.

Тој смета дека е за поздравување регистрирањето на првата вакцина во Русија, бидејќи Русија од секогаш имала производство на многу добри вакцини, но сепак треба да се почекаат научните трудови и искуствата од оваа вакцина.

-Да не заборавиме дека инфектологијата е многу поразвиена во источниот блок. Но сепак, мора да се почекаат научни трудови, искуства, состав… Ова е наменета за нивната држава, регистрацијата во други држави е со многу строги критериуми. Во трката за производство на вакцина проитив КОВИД-19 се влезе како во трката со вселенските програми или атомските оружја. Многу скоро и останатите развиени држави ќе излезат со свои вакцини. Но, за оваа сезона вакцините не се решение, вели проф. Д-р Вело Марковски во интервју за Прес24, во кое зборува и за пропуштените можност за организирање на наставата во образованието во услови на пандемија.

- Реклами -