И покрај сите маки никој не се жалел: Дали знаете како им било на тие што се родени во 1900-та година??

Дали сте се запрашале како им било на луѓето кои се родени во 1900-та година?
Кога имаш 14 години..
Почнува Првата светска војна
и завршува кога имате 18
со 22 милиони мртви.
Набрзо потоа, светска пандемија,
грип наречен ′′ шпански “,
Убива 50 милиони луѓе
Излегуваш жив и неисправен,
имате 20 години
Потоа на 29 години ја преживувате светската економска криза која започна со уривањето на Њујорк берза, предизвикувајќи инфлација, невработеност и глад.
Во 33 нацистите доаѓаат на власт
Имате 39 години кога почнува Втората светска војна
и завршува кога имате 45 години. За време на Холокаустот (Шох) 6 милиони Евреи умираат.
Вкупно ќе има над 60 милиони мртви.
Кога имате 52 години почнува Корејската војна.
Кога имате 64 години, Виетнамската војна започнува и завршува кога имате 75 години
Бебе родено во 1985 година смета дека неговите баби и дедовци немаат идеја колку е тежок животот,
преживеале преживеани од различни војни и катастрофи
Момче родено во 1995 година и денес 25 години мисли дека е крај на светот кога неговиот пакет од Амазон трае повеќе од три дена за да пристигне или кога не добива повеќе од 15 ” лајкови ” за објавената објава фотографија на Facebook или Instagram…
Во 2020 година многу од нас живеат во удобност, имаме пристап до различни извори на забава дома и често имаме повеќе отколку што ни треба.
Но луѓето се жалат затоа што за сè.
Сепак имаат струја, телефон, храна, топла вода и покрив над главата.
Ништо од ова не постоеше во минатото.
Но човештвото преживеа многу посериозни околности и никогаш не ја изгуби радоста на живеењето.
Можеби е време да бидеме помалку себични, да престанеме да се жалиме и да плачеме.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here