Под мототото „Ние сме НАТО“ Шекеринска го искачи врвот на Бистра.

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска при искачување на еден од врвовите на Бистра денеска нагласи дека мотото на планинарската тура „Ние сме НАТО“ е доказ дека ништо не е неосвоиво, ништо не е толку високо, ако тргнеш подготвен и решителен да стигнеш на целта.

Министерството за одбрана, по повод Денот на независноста на Репубика Северна Македонија 8 септември, организираше планинарска тура во која беа министерката за одбрана Радмила Шекеринска со претставници на дипломатскиот кор во земјава, Командата на SEEBRIG и одбранбените аташеа акредитирани во Република Северна Македонија. Оваа година цел беше врвот Чафкарник на планината Бистра.

Шекеринска напомена дека оваа година првпат Денот на независноста го прославуваме како земја членка на НАТО.

– Секоја година МО организира освојување на некои од нашите врвови. Минатата година на Галичица, пред минатата на Крушево. Оваа година сме во Маврово. Нашите стратешки цели се секако искачување на еден од планинските врвови. Ни треба план, ни треба организација ни треба сила, ни треба издржливост. Минатата година го правевме тоа во очи на нашата амбиција да станеме членка на НАТО и мислевме качувањето на Галичица е тешко, но сите успеавме да го искачиме. Оваа година го правиме за првпат како членка на НАТО, не беше лесно и беше уште потешко затоа што амбициите ни станаа уште поголеми. Така и со нашето членство во НАТО. Успеавме да ја реализираме ова 30 годишна цел, но меѓутоа тука не запираме – рече Шекеринска по завршената тура.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here