24.4 C
Ohrid
понеделник, август 2, 2021
Почетна Забава Го знаете ли значењето на амајлијата наречена „окото на Фатима“

Го знаете ли значењето на амајлијата наречена „окото на Фатима“

Translate (Eng):[gtranslate]

Во повеќето религии во светот, постојат поголем број на уникатни амајлии за кои верниците сметаат дека имаат позитивни својства и можат да го спасат сопственикот од многу неволји и несреќи.

Најпозната од антиката е шармот на окото на Фатима (или Назар) – претставена во форма на стаклено сино зрно со јаболко и црна точка – исто како вистинско око.

Со помош на многу турски семејства, античките амајлии на „окот на Фатима“, наследени од нивните предци, преживеале до ден-денес, па истото како амајлија се прифати и прошири низ целиот свет.

РЕКЛАМА

Окото на Фатима е од рачно направено стакло и иако најчесто е во сина боја, може да се најде и во бела и во црна, некогаш дури и во златна. Во суштина, тоа е еквивалент на христијанскиот крст, а служи за заштита на носителот од очи кои урочуваат.

Често окото на Фатима се поставува во близина на вратата од домот, за да го процени секој посетител, додека мајките пак, често го стават и покрај креветот на бебето за да го штити од зли погледи.

Се верува дека окото на Фатима може да растера негативни вибрации од носителот на амајлијата, и тоа поради составот затоа што е направено од стакло, бакар, грозје, вода и сол.

Окото на Фатима може да пукне, а се верува дека тоа се случува кога имаме особено тешка работа. Во тие случаи треба да се замени за да работи под полно дејство.

 

- Реклами -