Заев: Нато ќе ни даде 60 респиратори за да ги излекуваме болните.

За неговата прва официјална посета на Брисел од реизборот, премиерот Зоран Заев го одбра Северноатлантскиот сојуз, каде Северна Македонија и формално е членка од март оваа година. НАТО се заложи за дополнителна помош за справување со пандемијата од ковид-19, јави дописничката на МИА од Брисел.

Генералниот секретар на Алијансата, Јенс Столтенберг, му се заблагодари на шефот на македонската влада, Зоран Заев, за учеството во мисиите на НАТО како и за заложбата до 2024 Северна Македонија да одвои два отсто од својот буџет за одбраната, како што бара Алијансата од сите свои членки.

– Денес можам да објавам дека Северна Македонија ќе добие пакет помош, за справување со пандемијата на ковид-19, од новите залихи ќе се издвојат 60 респиратори и друга итно потребна опрема во вредност од 1,4 милиони евра, ова е солидарноста на НАТО на дело – изјави Столтенберг на прес-конференцијата.

Шефот на Алијансата увери дека таа ќе продолжи да ги мобилизира своите воени капацитети за поддршка кон цивилните напори во борбата против вирусот, како што го правеше тоа и до сега, со обезбедување полски болници, транспорт на опрема и на пациенти кога тоа е потребно.

– НАТО е тука да им помогне на сојузниците и тимот на НАТО нема да дозволи здравствената криза да се претвори во безбедносна криза – рече Столтенберг, потсетувајќи дека, додека трае оваа криза, не исчезнуваат другите предизвици со кои се соочува Алијансата, како хибридните и сајбер нападите, меѓу другото.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here