Мирјана Најчевска професор за човекови права: Не е прекршок ако МВР ви влезе дома и ве преброи, нема тука никакво нарушување на приватност !!!

Заштитата на здравјето на граѓаните е многу поважно отколку нарушувањето на нивната приватност. Затоа, Владата може да ја усвои предлог мерката на Комисијата за заразни болести граѓаните во своите домови да не примаат повеќе од 4 гости, оценува универзитетската професорка за човекови права, Мирјана Најчевска. Таа смета дека препораката има за цел да испрати сигнал до граѓаните, дека најголемиот број заразени е резултат од домашните собири и тие треба да се забранат.

 

Таа зборуваше и за мерката за носење маски. Смета дека таа мерка не ги загрозува граѓаните кога се на отворено и кога се сами, бидејќи сега почнува сезона на загаден воздух, граѓаните самоиницијативно треба да носат маска.

 

Инаку министерот за здравство Венко Филипче е убеден дека секој граѓанин кога ќе излезе од дома треба да носи маска. Целта е, како што рече да се избегнат несовесни групирања без да се почитува дистанца и без носење маски.

 

Во пакетот мерки кои треба да ги усвои владата е забраната за групирање на отворено по 22 часот, групирања во паркови и внатрешни простории. Маска треба да носат и хронично болните кога се во затворен простор, а не треба да носат само лицата кога спортуваат и децата до 6 годишна возраст.

Извор: tv21

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here