Милошоски: Заев оди во Софија да се договори дека Гоце Делчев бил етнички бугарин а Македонец во регионална смисла

Гоце Делчев е Македонец во регионална смисла на зборот, но во смисла на народно-етничката припадност Гоце Делчев е Бугарин роден во географската област Македонија. Оваа информација од дипломатски извори во МНР ја oбјавува пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски на својот фејсбук-профил.

Тој вели дека за ова треба да се договорат премиерите Заев и Борисов за време на предвидената средба на 11 ноември во Бугарија.

„Оваа дефиниција потоа би се применила и на многу други историски личности, како Даме Груев, Никола Карев, Ѓорче Петров, Панко Брашнаров, Киро Глигоров и други. Веројатно ова е една од причините зошто Заев одбива и собраниска и политичка-лидерска дебата околу националните позиции на Македонија во однос на договорот за добрососедство со Бугарија, пред закажаната посета на Софија“, напиша Милошоски.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here