12.9 C
Ohrid
среда, септември 22, 2021
Почетна Македонија Денес во Македонија е потпишан Меморандум за 5G мрежата со САД.

Денес во Македонија е потпишан Меморандум за 5G мрежата со САД.

Translate (Eng):[gtranslate]

Кога зборуваме за дигитализација како за четврта револуција, 5G-мрежата ќе предизвика многу попозитивни ефекти отколку појавата на електричната енергија и ќе биде инструмент за трансформација, односно за дигитализација на традиционалните индустрии, истакна денеска премиерот Зоран Заев по потпишувањето на Меморандум за разбирање за безбедност на 5G технологиите, со потсекретарот за економски раст, енергија и животна средина во Владата на САД, Кеит Крач.

Премиерот нагласи дека со Меморандумот РСМ и САД ја потврдуваат својата желба да ја зајакнат соработката поврзана со спроведувањето на 5G технологијата.

– 5G ќе овозможи огромна низа нови апликации, вклучително и обезбедување клучни услуги за јавноста што ќе им користат на нашите граѓани и на нашата економија. Зголемените количини на податоци на 5G-мрежите дополнително ќе ги поврзат економиите во светот, вклучително и Република Северна Македонија и САД и ќе ги олеснат прекуграничните услуги и трговијата -рече Заев.

РЕКЛАМА

Крач нагласи дека мрежите ќе бидат од витално значење за економски просперитет и стабилност во регионот.

– Чистата мрежа е сеопфатен пристап да се адресираат долгорочните закани за приватноста, безбедноста, соработката и човековите права -рече Крач.

Тој посочи дека неговата мисија е да донесе што е можно повеќе приватни инвестиции во РСМ.

- Реклами -