15.3 C
Ohrid
четврток, јуни 17, 2021
Почетна Македонија Нови законски измени, полицијата ќе има право да ви ја одземе возачката...

Нови законски измени, полицијата ќе има право да ви ја одземе возачката и возилото !!!

Translate (Eng):[gtranslate]

Исклучување од сообраќај и одземање на возилото во рок од три дена доколку истото е неисправно и одземање на возилото во рок од 90 дена доколку предизвика бучава или пак е нерегистирано. Ова го предвидуваат новите законски измени кои ги подготви Министерството за внатрешни работи, а веќе се собраниска процедура.

 

Измените на Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, покрај ова предвидуваат и одземање на возачката дозвола и исклучување на возачот во сообраќајот. Во предлот законот кој е доставен до сообрание се вели дека полициски службеник може да одземе возачка дозвола или да исклучи возач од сообраќајот доколку: управува со возило или што се обидува да управува со возило, ако е очигледно дека возачот е во таква психофизичка состојба, се утврди дека во организмот има алкохол или дека покажува знаци на алкохолно растројство, како и кон возачот за кого ќе утврди дека е под дејство на алкохол, ќе утврди дека му е изречена прекршочна санкција забрана за управување со моторно возило, а забраната не е запишана во возачката дозвола, односно во возачката книшка, не поседува возачка дозвола односно нема возачка дозвола од определена категорија или управува со возило во време кога е во сила прекршочната санкција забрана на управување со моторно возило и ќе го затече да управува со возило, а не користи или ги нема при себе помагалата кои се наведени во неговата возачка дозвола.

РЕКЛАМА

Законските измени деновиве се очекува да го поминат собранискиот комиски филтер, а до крајот на годината да стапат на сила.

- Реклами -