Шилегов предлага спомениците од Скопје 2014 да се дислоцираат.

Градоначаникот на Град Скопје Петре Шилегов предлага во паркот во Ѓорче Петров кој порано беше дива депонија да се дислоцираат спомениците од проектот „Скопје 2014“ со што би се направил Мементо парк.

-Мораме да бидеме внимателни да не предизвикуваме нов револт во општеството. Македонското општество е сериозно поделено и треба да внимаваме со сите чекори и треба да имаме меѓусебна почит независно од тоа дали некому му се допаѓа или не му се допаѓа. Скопје не е град каков што е сега во Центарот. Ниту бил, ниту треба да биде, ниту ќе биде. Меѓутоа, мора да почитуваме дека на некои луѓе тоа им се допаѓа и да им овозможиме тоа да го гледаат. Да не бидеме брутални во отстранувањето туку да имаме еден сосема поинаков, помирувачки општествен процес во таа работа, вели Шилегов.

Појаснува дека таков пример има во Унгарија каде сите споменици и обележја од времето на комунизмот се ставени во еден Мементо парк.

Од денеска за комуналниот и животната средина во Скопје нема да постојат административни граници. Инспекторите за животна средина, комуналните инспектори и редарите ќе работат заедно.

-Наша цел е да воспоставиме ефикасна и независна инспекциска служба. Целосно елиминирање просторот за злоупотреби на службата, со повеќе казни за оние кои не го почитуваат Законот и повеќе едукација на граѓаните во едукативна насока, рече Шилегов.

Со оваа мерка општинските власти сакаат да спречат врски и протекции во работата на инспекциите. Па така, на пример, инспекторите од една општина ќе работат во друга, каде што не ги познаваат дивите препорадавачи и ќе бидат посубјективни во работата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here