15.3 C
Ohrid
четврток, јуни 17, 2021
Почетна Македонија Екслклузивно: Доктор Ѓоко Константиновски е ново назначениот директор на ЈЗУ Центар за...

Екслклузивно: Доктор Ѓоко Константиновски е ново назначениот директор на ЈЗУ Центар за јавно здравје во Охрид

Translate (Eng):[gtranslate]

Доктор Ѓоко Константиновски е ново назначениот в.д. директор на ЈЗУ Центар за јавно здравје во Охрид.Др Константиновски ја презема функцијата в.д. директор по решението ое министерот Доцент Др.венко Филипче ја донел на ден 14.12.2020 година,кога е разрешен досегашниот директор Сашо Точков, а Др Константиновски на оваа фукција доваѓа од лекар специјалист интернист во ЈЗУ Општа Болница Охрид .Од самиот почеток на Пандемијата со ковид 19,активно учествува со справување со истата и е член на кризниот штаб при ЈЗУ Општа Болница -Охрид.

Др.Ѓоко Константиновски е роден 01-06-1961 година во Охрид и потекнува од стара лекарска фамилија.Медицински факултет завршил во Белград во 1988 година.Активно го поснава Англискиот јазик со добиен сертификат од Центар за странски јазици во Скопје.Доктор Константиноски во ЈЗУ Општа Болница во Охрид се вработува во 1990 година,Две години водинастава и обука на кандидати за возачи ,од основните давања на медицинска помош на повредени лица и е претседател на комисијата за проверка на знаејната на основите на прва помош. Во 1991 година се здобива со сертификат за завршен испит по Акупунктура (Belladona-WFAS pri WHO).Една година работи како лекарво општа слба во фабричките амбуланти ,како и на терен во Општина Охрид.Три години и шест месеци работи во службата за брза помош,по што е префлен како секундарец н интерното одделение во ЈЗУ Општа Болница Охрид ,каде активно работи до 1996/96 година ,кога и добива специјализација по интерна медицина.Од 2000 година работи нано специјалист интернист,а во 2002 година се здобива со лиценца од LKM.Од 1998 година кога ја завршува и школата за ендрокринологија (EKARD),работи секојдневно во кабинетот за ехокардиографија пи интерното одделение во ЈЗУ Општа Болница Охрид.Константиновски е’ редовен учесник на EKARD школите и е член на ехокардиографското здружение на РСМ.Од 2000 година , после завршената обука во стрес тест лаболаторијата при клиниката за Кардиологија во Скопје,Константиновски работи како раководител во стерс тест лабораторијата при интерното одделение во Охрид.Член е на здржението на кардиолози.Во 2004 година поставен е за кординатор на Охрид за лекување на миокарден инфаркт со ST елевација .Коснтантиновски бил и на усовршување во КЦ Р.Србија при одел за ехокардиографија.константиновски е редовен учесни на конгреси по интерна медицина и кардиологија во змејава ,но и надвор од неа какде се стекнува со голем број на сертификати.

Доктор Константиновски е активен влубеник во спорт како и влубеник во традициите и фолкорот.Бил активен играорец во КУД „Бранко Крсмановиќ-Крсманац“ во Беогард, лубител на пливањето,нуркањето, трчањето, возење на велосипед.Др.Константиновски е оженет и татко на две деца.
Охрид Скај

РЕКЛАМА
- Реклами -