Кинеската компанија ги изработува вакцините за Македонија, планираме да вакцинираме дури 2.500 лица на ден

Додека кинеската компанија „Синофарм“ ги изработува вакцините според договорот со Македонија за до крајот на овој месец, здравствениот врв испланирал каде и како да се вакцинира 2.500 лица на ден. Товарот ќе падне врз здравствениот дом Скопје и трите скопски поликлинки Јане Сандански, Букурешт и Ченто. Во две смени и до 240 граѓани ќе треба да поминат во некои од пунктовите за вакцинација.

Внатрешноста ќе се вакцинира во болниците и модуларните болници во специјалзиирани пунктови. Првата недела ќе биде резервирана за повеќе од 4.000 здравствени работници.

Понатаму, количината од 200.000 дози ќе се намени за повозорасните граѓани од 70 години. Матичните лекари ќе вртат телефони кај своите пациенти и ќе закажуваат термини. Ќе се вакцинира оној кој сака, објаснува Филипче, но без конкретен план што доколку „мој термин“ не успее да ги контакткира сите таргетирани лица.
телма

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here