13.9 C
Ohrid
сабота, септември 18, 2021
Почетна Македонија МВР им објави војна на Лихварите: Полицијата најавува акција против лихварите и...

МВР им објави војна на Лихварите: Полицијата најавува акција против лихварите и бара од граѓаните секоја информација што ја имаат за лихварство да и ја пријават

Translate (Eng):[gtranslate]

Полицијата најавува акција против лихварите и бара од граѓаните секоја информација што ја имаат за лихварство да и ја пријават на полицијата на специјалниот телефонски број.
„Министерството за внатрешни работи во изминатиот период отвори неколку оперативни акции со крајна цел зголемување на севкупната безбедност на граѓаните.

Меѓу другите, отпочната е и оперативна акција која има за крајна цел сузбивање на незаконската појава на позајмување на парични средства за несразмерна имотна корист (многу висока камата), позната како лихварство.

Кривичниот законик лихварството го дефинира на следниот начин (член 260).:

РЕКЛАМА

(1) „Тој што за услугата што му ја прави на некое лице прима или договара за себе или за друг несразмерна имотна корист искористувајќи ја неговата тешка имотна состојба, тешките станбени прилики, нуждата, недоволно искуство или лекомисленоста, ќе се казни со парична казна или со затвор до три години .

(2) Со казната од став 1 ќе се казни и што неовластено се занимава со давање пари или други потрошни предмети на заем со договор и притоа договара несразмерна имотна корист.

Граѓаните можат да пријават ЛИХВАРСТВО на бесплатниот телефонски број 0800 00 201 и тоа анонимно, односно да споделат корисни информации поврзани со санкционирање на ова кривично дело.“ – велат од МВР

- Реклами -