Во Охрид се уништи автентичното архитектонско дело на Павел Балабан: Ресторанот и дискотеката Парк заминаа во историјата…

Со тешка градежна механизација се урива некогашната дискотека и ресторан „Парк“, дел од комплексот кој повеќе не постои на просторот на Горица 1. Се работи за приватен имот, чиј сопсственик ги обезбедил потребните дозволи. Тука, според најавите, ќе се гради хотел на три ката и потпокрив на 50 метри до езерото.

Видеото од уривањето на дискотеката и ресторанот „Парк“, изградени според наградуваниот проект на познатиот охридски архитект Павел Балабан, предизвика лавина реакции на социјалните мрежи, а најгласни беа екологистите, кои сметаат дека е направена непоправлива штета.

Уништија автентично архитектонско дело на ХХ век. Направете само споредба, колку време требаше да се погреба уметничка творба наспроти „справувањето“ со нелегалните градби кое за скоро две години резултираше во една бекатонска плажа помалку и платформи без штици. – стои во реакцијата на неформалното еколошко движење Охрид SOS.

ohridnews

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here