Тажната животна приказна на 22 годишна новинарка: Завршила на Голи Оток зошто кажала виц за Тито.

За Јосип Броз Тито се напишани многу песни, но една од нив, „Друже Тито, љубичице бела“, ја чинеше младата новинарка Жени Лебл две и пол години затвор на Голи Оток, каде што завршила на само 22 години.

Во тоа време, не се знаело многу за неа. Таа е Белграѓанка со еврејско потекло, а и било забрането да пишува за страшниот период што го поминала на Голи Оток.

Еден од написите за неа во 2013 година го објави „Политика“, весникот во кој таа работела се додека не била уапсена за шега за Јосип Броз Тито.

Колега и раскажал шега за тоа како Југославија победила на меѓународен натпревар за цвеќиња затоа што одгледале 100 килограми темјанушки, алудирајќи на песната „Друже Тито, љубичице бела, тебе воли омладина цела“. Бидејќи го прераскажала вицот во редакцијата на весникот, веднаш пристигнале агенти на УДБА пријавена дека зборувала против Тито.

Таа била однесена во затворот УДБ Глављача, потоа во логорот Рамски рит, потоа во Забела, Гргур и Голи оток. Во пет затвори, каде што била од април 1949 до октомври 1951 година, од неа било побарано да се предомисли и да признае вина. Подоцна била и исклучена од Здружението на новинари.

По распадот на Југославија, таа објави книга наречена „Љубичица бела“, која стана бестселер во Израел, каде што живееше до нејзината смрт во 2009 година. Во него, таа ги опишува грозоморните искуства од кампот, а многумина дури тогаш не знаеле дека има жени таму.

„Само жедните знаат да ценат вода. Бевме опкружени со море, а жедни до лудило”.

„Девојчињата беа претворени во стари жени, им испаднаа забите, се разболеа додека дојде веста дека нивните деца, мајки и сопрузи се откажале од нив затоа што станале непријатели на народот“, пишува таа.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here