Повеќе од една година нема рочиште за случајот за смртта на малата Тамара

Повеќе од една година не е одржано судско рочиште за смртта на малата Тамара од Велес, алармираат од Коалицијата “Сите за правично судење”.

-Предметот под кодно име „Комисија“ за малата Тамара Димовска каде 11 лица се обвинети за кривичното дело „Несовесно работење во службата“ се води 2 години и 11 месеци во скратена постапка.
По овој предмет повеќе од 1 година нема одржано рочиште за главна расправа пред Основниот кривичен суд во Скопје, велат од Коалицијата.

Според последните јавни податоци предметот се наоѓа во Апелација по жалба на единствената осудена во случајот, која доби условна казна во одвоена постапка. Претходно случајот беше при крај, но судијата Марин Станевски се повлече бидејќи еден од лекарите лекувал негов близок роднина. Откако предметот беше доделен на нов судија, требаше и да почне од почеток.

Девојчето почина во 2015 година, а претходно боледуваше од сколиоза и нејзиното семејство бараше државата да и овозможи лекување во странство.

Fokus

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here