22 C
Ohrid
среда, август 4, 2021
Почетна Македонија Отвораме пат нашата земја да извезува сув цвет од марихуана на пазарите...

Отвораме пат нашата земја да извезува сув цвет од марихуана на пазарите во Европа

Translate (Eng):[gtranslate]

Владата денеска го утврди Предлог-законот за опојни дроги и како што е соопштено од таму, се отвора патот за производство и извоз на сув цвет од канабисот во Европа и пошироко.

Како што е соопштено од таму, на денешната 88-ма седница Владата го утврди текстот на Предлог-законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанции во кој се транспонирани повеќе рамковни одлуки и директиви на Европскиот Парламент и на Европскиот Совет за усогласување на оваа дејност со регулативата на ЕУ, како и со повеќе конвенции како што се Единствената конвенција за наркотични дроги на Обединетите нации од 1961 година со Протокол за дополнување од 1972; Конвенцијата за психотропни супстанции на Обединетите нации од 1971 година и Конвенција на Обединетите нации против недозволена трговија со опојни дроги и психотропни супстанции од 1988 година.

Една од новините во предложените законски решенија, која произлегува од овие усогласувања, е формирање на Агенцијата за контрола на одгледувањето и екстракцијата на канабис и производство на канабис и препарати од канабис за медицински и научни цели која работите од својата надлежност, ги врши врз основа на начелата на законитост, стручност, професионалност, одговорност, ефикасност и транспарентност.

РЕКЛАМА

Решенијата содржани во предлогот на законот, покрај тоа што се усогласени со правото на ЕУ и со меѓународните акти, содржат и сопствени национални решенија кои се во функција на регулирање и соодветна практична имплементација на предметниот закон што ќе обезбеди подобра контрола на опојните дроги и психотропните супстанции.

denesen vesnik

- Реклами -