Дали и земјоделците некогаш ќе видат бел ден: Земјоделецот започнува со работа кога сонцето изгрева и заминува кога заоѓа сонцето.

Земјоделецот започнува со работа кога сонцето изгрева и заминува кога заоѓа сонцето.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Но, како може да се подобри ситуацијата?
Земјоделците се загрижени за зголемената цена на производството и нелојалната конкуренција од увезените производи кои доаѓаат од други земји.

Нивните високо квалитетни производи скапуваат или закопаат заедно со нивната инвестиција и пот.

Кои се начините што треба да ги следи државата за да им помогне на земјоделците?
1. Tреба да го зголемyват буџетот за земјоделство.
2. Земјоделските влезови како семе, ѓубрива или разни хемикалии се скапи, додека недостатокот на сертификација ги прави производите неконкурентни на пазарот.
3. Недостаток на сезонски работници во земјоделството…
4.Ниските цени ги демотивираат земјоделците….
5 .Намалyвaње на половина од просечната цена на горивото за земјоделците…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here