Артан Груби- По 20 години го пронајдовме оригиналниот Охридски договор.

Македонскиот вицепремиер и министерот за политички систем Артан Груби денеска изјавија дека оригиналните документи од Охридскиот договор, кој исчезна пред 20 години, се пронајдени во државната архива.
Тој им рече на новинарите и додаде дека документот, потпишан од седум службеници, конечно бил ставен „таму каде што припаѓа“.
„Мисијата за одбележување на 20 -годишнината од потпишувањето на Рамковниот договор беше да се најде оригиналниот документ потпишан од седум службеници – пет водачи на институции од нашата земја и двајца меѓународни претставници – Американецот Џејмс Пердју и претставникот на ЕУ Франсоа Леотар, бидејќи секоја година главната вест е дека нема оригинален документ“, рече Груби.
Охридскиот договор беше потпишан на 13 август 2001 година од македонската влада и претставникот на Албанците во Македонија, и го заврши конфликтот меѓу НОВ и македонските безбедносни сили и ги подобри правата на Албанците во Македонија.

Со тој договор беше договорено албанскиот јазик да стане официјален јазик во земјата, пренесува Танјуг.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here