Заев: Ги информирав САД, Македонија ќе прифаќа мигранти од Авганистан

Ситуацијата во Авганистан се менува од минута во минута, а Талибанците веќе преземаа голем дел од територијата, па и главниот град Кабул. Додека се преговара за транзиција на власта, премиерот Зоран Заев за Канал 5 изјави дека Македонија е подготвена да помогне и да прифати цивилно наслеление од оваа земја на наша територија.

„Авганистан се соочува со можна хуманитарна катастрофа и затоа ние како Влада, ги информиравме нашите стратешки партнери САД дека стоиме на располагање да помогнеме согласно нашите капацитети и потребите. Со цел да се спасат животите на локалното население, информиравме дека спремни сме да преземеме и прифатиме цивилно население Заев за Канал 5.

Денеска премиерот на Албанија Еди Рама изјави дека ги известил САД дека Албанија може да стане транзитна земја за луѓето кои од Авганистан тргнуваат накај СА и бараат американска виза.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here