Резултатите од пописот ќе се знаат во јануари

Заводот за статистика има обврска да ги објави податоците од пописот 6 месеци по завршувањето на теренските активности, но ние веруваме дека ќе успееме да ги завршиме обработките многу порано и до крајот на годинава, па најдоцна во јануари 2022 година да ги објавиме податоците, директорот на ДЗС Апостол Симовски.

-Ние сме една од 12-те држави кои спроведуваат комбиниран метод на попис. Силно верувам дека по успешно спроведениот попис овој септември, нашата држава, во наредниот циклус на пописи околу 2030 година, ќе може да спроведе попис целосно базиран на регистри – вели Симовски во интервју за МИА.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here