Од 120 илјади лица во Македонија кои се изјасниле за Бугари, само 72 се попишале како Бугари

Ќе им ги одземат ли БГ пасошите? Од 120 илјади лица во Македонија кои се изјасниле за Бугари, само 72 се попишале како Бугари.

Веднаш по почетокот на пописот во нашата држава, од Бугарија пристигна барање да им се одземе бугарското државјанство на оние лица, кои во Македонија се декларирале со различна етничка припадност од бугарската, а имаат добиено бугарско државјанство врз база на етничката свест како Бугари.

Ова го побараа од бугарската фондација „Македонија“ која вели дека ќе испрати писмо до претседателот на Народното собрание и до претседателот на државата со цел, да се воведат промени во Законот за бугарско државјанство.

Денес се огласи и поранешниот конзул на Бугарија во Чикаго, Иван Анчев вели дека само 72 жители на Македонија досега се изјасниле како Бугари на пописот на населението кој се спроведува месецов.

Тој во текст за порталот Фактор.бг додава дека ако на пописот само 1.000 луѓе покажат бугарско национално чувство, тоа би ја лишило Софија од секакви аргументи во актуелниот спор со Скопје.

Тој во текст за порталот Фактор.бг додава дека ако на пописот само 1.000 луѓе покажат бугарско национално чувство, тоа би ја лишило Софија од секакви аргументи во актуелниот спор со Скопје.

Извор: Info7news

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here