Испи четири-пет ракии со нас и немаше празни ветување: Локален рибар раскажува за својата прва средба со Меркел

Во 1990-тата година, локалниот политичар Волхард Молкентин очајно барал некој од неговата партија ЦДУ да се кандидира во балтичката изборна единица на првите избори во обединета Германија. Тогаш некој му го шепнал името – „Меркел“.

Целосно непозната Ангела Меркел добила мандат во изборната единица 267, која ги вклучува крајбрежниот град Балтик Штразунд и островот Руген. Тоа бил почетокот на нејзиното патување кон „федералната канцеларија“.

Дури и по 16 години управување со најголемата европска економија, Меркел „не се промени значително“, рече Молкентин за АФП, седејќи на истата маса каде со кафе се сретнал прв пат со Ангела.

„Таа беше многу едноставна, стабилна и сигурна личност, иста каква што е и денес“, објасни Молкентин (80).
Георг Гинтер, локален член на ЦДУ, тогаш бил заедно со Меркел во локалната кампања.

Гинтер е само три години постар од Меркел, кога во 1990-та година првпат влегол во Бундестагот. Тој во таа изборна единица потоа победува седум пати по ред.
Гинтер е само три години постар од Меркел, кога во 1990-та година првпат влегол во Бундестагот. Тој во таа изборна единица потоа победува седум пати по ред.

Со неа, знаев дека ќе постигнеме нешто!

Меркел ретко има време да се врати во Штралзунд и да ги посети луѓето што и помогнаа во нејзината политичка кариера.

Меркел ретко има време да се врати во Штралзунд и да ги посети луѓето што и помогнаа во нејзината политичка кариера.

До 2020-та година, тој и носел божиќна мисирка, а таа секогаш го канела на сите нејзини свечени заклетви, како и на приемот на Џорџ В. Буш во 2006-та година.
Молкентин потсети како, кога била предложена за кандидат, тој прашал: „Која е Меркел?“.

Меѓутоа, откако се сретнал со младата политичарка на некоја средба со активисти, тој се уверил дека станува збор за исклучително добар избор на кандидат.

Меркел тогаш го доби мандатот во Бундестагот со 48,5 проценти од гласовите.

Локален рибар раскажа како Меркел пиела ракија со него…
Ханс-Јоаким Бул, поранешен рибар кој живее на островот Руген, познат по белите песочни плажи, не ја заборави својата прва средба со Меркел кога таа имала 36 години.

Тој раскажа како идниот канцелар слушала внимателно додека тој и неговиот татко се жалеле поради европските квоти за лов.

“Таа никогаш не вети дека ќе биде подобро. Но, таа ни рече:” Ќе ги ставам вашите проблеми на маса “,” се сеќава 64-годишникот.

Распадната рибарска колиба каде Бул разговарал со Меркел повеќе не постои, но фотографијата од идната канцеларка и неговиот татко секогаш ќе стои во неговиот албум со слики.
„Таа се напи четири -пет ракии со нас“, смеејќи се раскажа Бул.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here