29.9 C
Ohrid
понеделник, јули 15, 2024
ПочетнаМакедонијаЧифлиганец: Ја купив Топлификација за овој бизнис да биде во домашни раце

Чифлиганец: Ја купив Топлификација за овој бизнис да биде во домашни раце

Од Адора инженеринг испратија известување во врска со случувањата и реакциите во јавноста околу купувањето на Топланите Исток и Запад од стечајна постапка.

Како генерален директор и сопственик на Адора инженеринг би сакал да дадам видување на нашата компанија во врска со некои од реакциите во јавноста околу купувањето на Топланите Исток и Запад од стечајна постапка, инаку поранешен имот на Топлификација АД.

Пред се, би се осврнал кон реакциите на Здружението на граѓани акционери во Топлификација – Скопје. Во врска со информацијата која што како допис ја споделија во јавноста, би кажал дека воопшто не би сакал да навлегувам во дискусија за истата. Ниту кажувам дека се во право, ниту спорам дека не се во право. Адора инженеринг не е запознаена со историјата и случувањата со Топлификација АД низ годините и навистина не би заземале став околу истите. Она што за нас како компанија е познато е дека за Топлификација АД беше отпочната стечајна постапка и имотот кој што веќе години наназад е стопанисуван од БЕГ без да има сопственост за истиот, односно го користи под наем, беше предмет на продажба од страна на стечајната постапка. Идејата и интенцијата на Адора инженеринг беше најдобронамерна и позитивно стратешка за градот Скопје, односно оценивме дека Топланите Исток и Запад, кој што впрочем се од највисок јавен интерес заслужуваат да станат во сопственост и владение на домашна компанија, како не би биле предмет на изнајмување од страна на странски компании.

Понатаму, за самиот купопродажен процес. Адора инженеринг се пријави на транспарентна јавна лицитација за купување на пакет број 1 од лицитацијата, односно само имотот на Топланите Исток и Запад. За да биде јасно, ние не го купивме целиот имот на Топлификација проценет на 30 милиони евра, не купивме никакви идни побарувања, сопственички удели во ТЕ-ТО, ниту ништо друго освен Топланите Исток и Запад. Исто така, исклучително важно да се знае е тоа што иако имотот на Топланите Исток и Запад, кој што всушност се делот кој влегува во регулираниот бизнис со топлинска енергија е проценет на 17 милиони евра, во Регулаторната Комисија за Енергетика, тие се со запишана сметководствена вредност од околу 8 милиони евра, на кој износ се пресметува Одреден Регулиран Принос на Капитал. На јавната лицитација можеше да се пријави било кое лице или субјект. Лицитацијата беше организирана од страна на стечаен управител и Адора инженеринг немаше апсолутно никакви ингеренции ниту улога во истата, освен како заинтересирана странка. Лицитацијата беше без почетна цена со единечен праг на наддавање од 165 000 евра, односно некој можеше да понуди 165 000 евра и лицитацијата да заврши. Адора инженеринг понуди највисока цена, односно 9,27 милиони евра со сите вклучени даноци, по што немаше понатамошни понуди.

За самиот бизнис со Производство на Топлинската Енергија. Би сакал јавно да ги информирам граѓаните дека овој бизнис, во овој момент има многу мала или, кога од одобрениот принос на капитал таканеречен WACC ќе се одземат банкарските камати, речиси и да нема економска исплатливост. Моменталниот одоборен принос на капитал WACC, односно регулираната определена заработувачка од бизнисот е на историско најниско ниво, односно двојно помала во споредба со неколку години наназад. Во исто време, предизвиците за оперирање на истиот, поради глобалните неприлики, неизвесност и инфлација се поголеми од било кога. Транспарентно изјавуваме дека Адора инженеринг ќе стопанисува со овој бизнис со цел да најде економска логика за повратот на оваа инвестиција. За ние да сме во можност и да имаме оправданост да ја развиваме оваа гранка на про-активен начин, круцијално е за нас како инвеститори, да се има економска логика во работењето. Тоа не значи задолжително зголемување на цената за греење, бидејќи во целиот процес веруваме дека постојат начини да се направат заштеди, оптимизации и модернизации во работењето, со што финално би можело да се добие и поголема економска исплатливост во работењето и реални сметки за граѓаните. Исто така, би сакале транспарентно да соопштиме дека цената на гасот е најголемиот фактор во крајната цена на топлинската енергија, а денес цената на гасот е на рекордно високо ниво, што не значи дека задолжително ќе остане така, односно во иднина, овој ценовен шок би требало да се стабилизира.

Како сублимација би сакал да го кажам следното. Би сакал да ја повикам јавноста да се воздржи од обвинувања спрема мојата компанија, односно моето семејство. Во минатото овој бизнис пропаднал, за што како што кажав на почетокот, не би сакал да давам коментари околу истото. Нашата идеја беше исклучиво мотивирана од желбата овој бизнис да биде во домашни раце. Адора инженеринг е прв правен субјект досега што реално платила за овој бизнис. Односно топланите во градот Скопје се изградени во 60-тите години со тогашни државни пари. Околу 2000-та година, Топлификација АД се приватизира од страна на вработените. Од 2013-та година, друштвото БЕГ Производство ги стопанисува топланите без да има сопственост врз нив, односно ги има под наем. Ние денес, за прв пат од кога постојат, плаќаме 9,3 милиони евра за истите. Адора инженеринг ќе го употреби целото наше менаџерско знаење, искуство и визија да оствари оптимизација, модернизација и заштеди во процесот, што како резултат ќе обезбеди заштеди за граѓаните, а за нас како инвеститори, транспарентна економска исплатливост од бизнисот. За Адора инженеринг, износот на оваа инвестиција не е воопшто занемарувачки, односно успешноста или неуспешноста на истата може да биде од егзестинцијален карактер за компанијата. Овие средства исто така имаат опуртунитетен трошок и постојат многу можности за нивно вложување во останати деловни гранки.

Така што, го повикувам Собранието на доверители кое што ќе се одржи на 8-ми Октомври, каде што впрочем треба да се одлучува за оваа наша купопродажна понуда, внимателно да ги согледаат сите аспекти, прилики и неприлики и по истото да се произнесат.
Доколку Собранието на доверители одлучи дека не е задоволно со понудата, Адора инженеринг е подготвена да ја прифати одлуката на Собранието на доверители, без разлика дали е позитивна или е негативна за најповолниот понудувач, Адора инженеринг“, пишува во известувањето од Адора, потпишано од генералниот директор Ванчо Чифлиганец.

Libertas

spot_imgspot_img
spot_img
ПОВРЗАНИ СТАТИИ

Најпопуларни

Повеќе постови

Фатиме Фетаи стана доктор на науки

Обвинителката Фатиме Фетаи го одбрани докторскиот труд на тема „Главна расправа во практиката – предизвици и дилеми“ на правниот факултет „Јустинијан Први“. На одбраната,...

Градоначалникот Пецаков: На мое големо задоволство, заедно со премиерот Христијан Мицкоски денеска официјално го означивме почетокот на изградбата на новата спортска сала во ООУ...

На мое големо задоволство, заедно со премиерот Христијан Мицкоски денеска официјално го означивме почетокот на изградбата на новата спортска сала во ООУ „Ванчо Николески“...

Мицкоски од Охрид: Започнуваат значајните проекти кои им беа ветени на граѓаните.

Денес сум во Охрид каде започнуваат значајни проекти ветени на граѓаните. - Ветивме и остваруваме - камен темелник на спортска сала во Лескоец. Спортската...

Тепачка помеѓу две семејства во Штип, полицијата приведе 11 лица

На 13.07.2024 во Штип, полициски службеници од СВР Штип ги лишил од слобода З.М.(27), М.С.(29),М.К.(27), А.К.(24), М.К.(50), М.К.(30), Ш.К.(52), Е.Д.(43), Џ.Д.(23), А.Д.(25) и Џ.Ј.(28)...