Си заминаа првите Авганистанци од Македонија

Владата информира дека група од 10 граѓани од Авганистан кои привремено беа згрижени во Македонија, по повторното превземање на власта од талибанскиот режим заминала синоќа од Меѓународниот аеродром Скопје.

„Прибежиште им обезбеди Француската Република, додека чекаат да им се признае правото на азил, како дел од операцијата за помош на граѓани кои работеле за демократските институции и меѓународни организации во Авганистан, а се под закана на новиот талибански режим во земјата“, објави Владата.

Македонија до сега обезбеди привремен престој за 484 граѓани од Авганистан, вработени и жени и деца од семејства на вработени во хуманитарните, демократски и миротворни меѓународни мисии, активисти од организациите за човекови права, преведувачи, студенти и стипендисти.

„За периодот на престој во земјава им се обезбедува сместување во објекти во Скопје, здравствена заштита и психосоцијална поддршка додека не се обезбеди трансфер до нивната крајна дестинација. Трошоците во целост се покриени од меѓународните организации“, се дополнува во соопштението.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here