Ќе се разгледуваат нови рестрикции – Болничкиот систем оптоварен од невакцинираните пациенти

Болничкиот систем сега најмногу го оптоваруваат невакцинираните пациенти. Тоа дефинитивно не смееме да го толерираме понатаму, кажа министерот за здавство Венко Филипче во Дневникот на ТВ Канал 5, најавувајќи дека денеска Комисијата за заразни болести ќе има состанок на кој ќе бидат разгледани новимерки.

Новите рестрикции ќе се однесуваат на невакцинираните затоа што, рече Филипче.

Доаѓа зимска сезона и време на настинки и други пациенти ќе го оптоваруваат дополнително болничкиот систем. Во услови кога има доволно вакцини, апсолутно не е дозволиво граѓаните да не се вакцинираат. Со вакцинирањето не само што водат сметка за своето здравје, туку и за здравствениот систем. Ние не можеме бесконечно долго да оставиме вака да биде преоптоварен здравтвениот систем, изјави Филипче.

Посочи дека во изминатите денови комуницирале за тоа какви мерки се воведени во земјите од регионот и во некои земји во Европа.

Потсети и дека од вчера е во сила мерката при влез во објекти и на настани граѓаните да приложат сертификат за примени две дози вакцина или потврда за прележан Ковид 19 во последните 45 дена, сметајќи од денот на оздравувањето. Досега можеше да се влезе и со една доза примена вакцина.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here