Мистерија стара 900 години: Најпознатата кула во светот со векови не престанува да ја интригира јавноста

За се се виновни градските власти кои одбиле да им платат на градежниците, а тој бесно извикал: „Добро, си одам, но кулата ќе ме следи“.

Оваа крива кула е стара речиси 9,00 години. Познатиот архитект Бонано Писано започна со изградба во 1173 година. Сепак, кулата од самиот почеток била крива, а архитектот иако работел на неа 12 години, успеал да изгради само три ката, по што исчезнал и не се знае дали само се откажал од зградата или починал.

Изградбата потоа запре 90 години. Само од 1250 година, неколку градители се обиделе да го поправат, но безуспешно. Во 1360 година, кулата го добила својот последен изглед, како што е денес, под раководство на архитектот Гуглиелмо де Инстрика.

 

Со години кружат разни легенди за тоа зошто кулата била искривена, некои од нив се поврзани со религија, а некои со магија.

Според еден од нив, за се виновни се градските власти кои одбиле да им платат на градежниците, а тој бесно извикал: „Добро, си одам, но кулата ќе ме следи“. Ова, велат, било причината што кулата почнала да се наведнува во правец на градителите. Властите веднаш ги исплатија своите градители во страв, но срамот во вид на искривена кула остана. Според друга легенда, во таа кула е роден познатиот физичар Галилео Галилеј, кој ги проучувал законите на гравитацијата фрлајќи разни предмети од нејзиниот врв.

Сепак, одговорот на ова прашање е многу едноставен. Бонано на самиот почеток погрешил, бидејќи направил темел длабок само три метри, а за искривувањето придонела и лошата почва на која се наоѓа камбанаријата.

Највисоката точка на закривената кула е на висина од 55,86 метри, таа е искривена за 5,5 отсто и има дури 294 скалила. Интересно е што тежи повеќе од 14.000 тони, додека ѕидовите се дебели околу четири метри на дното и околу два и пол метри на врвот.

 

Кривата кула во Пиза беше затворена за туристи од безбедносни причини во 1990 година, бидејќи беше премногу искривена. Акцијата за спас на најголемата туристичка атракција во Европа траеше речиси 10 години, а архитектот Микеле Јамиолковски со својот тим успеа да ја врати на позицијата што ја имаше во 1838 година. Целата операција чинеше над педесет милиони германски марки. Во 2001 година, кулата беше повторно отворена за посетители.

Иако секој барем еднаш во животот видел фотографии и снимки од кривата кула во Пиза, која речиси секој ден ги фасцинира, многумина се шокирани од фактот што нејзината внатрешност не е толку репрезентативна, а кулата внатре е целосно празна.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here