Русија се подготвува да ги забрани криптовалутите

Централната банка на Русија, наводно, смета дека зголемувањето на бројот на крипто трансакции е ризик за финансиската стабилност на земјата.

Дигиталните средства имаат правен статус во Русија, но не можат да се користат како средство за плаќање бидејќи владата верува дека тие можат да се користат за финансирање на перење пари или тероризам.

Според Ројтерс, централната банка во моментов разговара за можна забрана со маркет-мејкерите и експертите. Доколку биде одобрена, мерката може да се однесува на нови набавки на крипто-средства, но не и на постојните портфолија.

Сегашната позиција на банката на Русија наводно е „целосно отфрлање“ на сите криптовалути.

Според Централната банка, годишниот обем на трансакции со криптовалути од руски граѓани е 5 милијарди долари.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here