Компании шпионирале новинари и политичари од Македонија

Фејсбук откри компании кои шпионирале новинари и политичари, а меѓу нив и компании од Србија и Северна Македонија и им ги блокираше профилите на својата платформа, пишува Радио слободна Европа.

Македонската ИТ фирма Сајтрокс, која развива малициозен софтвер за Ајфон и Андроид паметните телефони е блокирана од Фејсбук поради злоупотребата на социјалната платформа за шпионажа на корисниците. Станува збор една од седумте фирми кои ја искористиле нејзината платформа за да шпионираат 50.000 луѓе во 100 земји, тврди Фејсбук.

Мета, која покрај Фејсбук, е сопственик и на социјалните мрежи Инстаграм и Ватсап, им забрани на седум компании пристап до нејзината платформа. Отстранети се околу 1.500 профили, кои биле користени за собирање информации за корисници во повеќе од 100 земји. Седумте компании кои Мета ги идентификуваше во својот извештај се „Cobwebs Technologies“, „Cognyte“ „Black Cube“, „Bluehawk CI“, „BellTroX“, и македонската „Cytrox“.

Целиот текст можете да го прочитате тука.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here