Во 6 кичевски села живеат околу 10 жители, младите си заминаа и не се враќаат повеќе. (Видео)

Трендот на празнење на селата особено го погоди Кичево. Во градот многу села речиси целосно се празни, или во 6 села едвај има вкупно 10 жители.

Ацо Божиноски од кичевското село Рабетино кој живее со сопругата, вели дека таму има уште една жена во селото, а некогаш имало над 100 жители.

„Останавме само тој, сите заминаа, емигрираа оттука, доаѓаат само на лето“, рече тој.
Рабетно се наоѓа на 20 км од Кичево, а до него се оди преку пат пол со дупки. Најблиската продавница каде овие тројца може да си ги набават основните намирници е на 10 км.

Божиноски посочува дека иста е состојбата и во другите села од поранешната општина Вранештица која денес спаѓа под општина Кичево. Според Божиноски има села со по еден жител. Тој рече дека во 6 села има вкупно околу 10 жители.

Божиноски исто така вели дека немаат водовод, пијат вода од реката која тече околу селото.

Но тој, не се откажува додава дека ќе живее овде до крајот на животот, но не се надева дека младите ќе се вратат да живеат на село, вели дека нема сегашните услови не го овозможуват тоа.

Како главни проблеми ги посочи нелегалната сечачи на дрва кои доаѓаат и ги сечат дрвјата во планината. Неколку пати случајот го пријавувале кај надлежните органи но не наишле на слух. Инаку ова е само едно од кичевските села кое се соочува со иселување на младите од село во град.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here