Креаторите на “Јавна соба” добија по четири години затвор за ширење детска порнографија во Македонија.

Кривичниот суд изрече две казни за случајот “Јавна соба”. Основачот на оваа група на социјалната мрежа “Телеграм”, Дарко Костовски доби 4 години затвор, а на исто толку години е осуден и администраторот Михаил Паневски.

Костовски и Паневски се гонеа за кривично дело производство и дистрибуција на детска порнографија. Дури 102.000 фотографии и видеа биле најдени во телефонот на Костовски, а повеќе 14.000 фотографии и видеа кај Паневски, кажа судијката Билјана Коцевска.

Обвинетите се огласуваат за виновни бидејќи првообвинетиот ја основал групата Јавна соба на Телеграм, а второобвинетиот како модератор иако морале да внимаваат што се прикачува во групата, дозволиле да се направи достапно видео со порнографски елементи со дете“, додаде Коцевска.

Двајцата беа и во притвор поради опасност од бегство. А во обвинителниот акт стоеше: „Во периодот од 19.12.2019 година до 28.01.2020 година, двајцата обвинети, како основач и модератор на групата ‘Јавна соба’ на социјалната мрежа Телеграм, биле должни да се грижат за содржината на текстуалните и аудио-визуелните содржини кои се споделуваат од членовите на групата“.

Потсетуваме, креаторот на групата е на возраст од 33 години, семеен човек со 2-годишно дете. Администраторот е од Скопје и требало да стане полицаец. Двајцата биле во притвор поради можноста да избегаат.
Toчка.Мк

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here