Николовски: Доста е со лажни вести, храна имаме доволно !!!

Во постојана комуникација сме со Србија. Очекуваме да ја крене „рампата” и за маслото. Тука сме да помогнеме за се што треба, кажа министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски.

-Да престанат лажните вести и неодговорното однесување, зашто кризата не погаѓа селективно – едни земјоделци да, а други не. Доста со поделби, етикетирања, навреди и омраза. Ова а време кога треба да им се помогне на сите граѓани, а ние тоа максимално го правиме. Седум пати заседава оваа Потсекторска група, сега се на ред земјоделците. Паника не треба да има зашто државата ќе има доволно леб, брашно, јајца и масло, истакна Николовски.

На Потсекторската група, додаде, станало збор и за тргањето на забраната за извоз на српското жито.

-Наша единствена цел е тргање на забраната за сите компании, за сите склучени договори. Ќе испратиме забелешки за одредени договори кои не биле опфатени во делот на пченицата и пченката. Согласно разговорите, очекуваме тргање на забраната за сите производи. Има и други за кои има барања, макотрпно и деноноќно работиме на тоа. Ќе повторам, не треба да има паника кај граѓаните, тие треба да бидат мирни. Храна ќе има доволно, но треба сите одговорно да се однесуваме. Верувам дека со сите наши напори и преку постојаната комуникација со земјите од регионот, ќе обезбедиме се што е потребно. Утре заминуваме во Турција, на разговори за обезбедување вештачко ѓубриво иако во моментов има залихи, подвлече министерот.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here