Левица се поклони на гробот на Јане Сандански во Пиринска Македонија.

ЛЕВИЦА СЕ ПОКЛОНИ НА ГРОБОТ НА ЈАНЕ САНДАНСКИ ВО ПИРИНСКА МАКЕДОНИЈА

Денес, највисока партиска делегација составена од претседателот на Левица, проф. д-р Димитар Апасиев и генералниот секретар Јована Мојсоска, беше дел од чествувањето на 107 годишнината од смртта на македонскиот револуционер Јане Сандански – предводникот на левото крило на Организацијата.

Делегацијата учествуваше на централната манифестација, организирана од здруженијата на македонското малцинство во Мелник (Пиринска Македонија), а потоа – во Роженскиот манастир – положи и свежо цвеќе на гробот на еден од најголемите македонски дејци.

Сандански претставува маркантна личност во борбата за национално ослободување на македонскиот народ, како доследен револуционер кој се борел против врховистичките идеи на бугарските власти.

Санданизмот, во неговите чисти идеолошки позиции, претпоставува дека македонскиот народ може да ја достигне слободата само со сопствени сили – без да се потпира на туѓа помош!

Денес, кога квинслишката власт на СДС и ДУИ во Македонија го промовира неоврховизмот и се потчинува пред негаторските политики на официјална Софија, санданистичките идеали се стожерот на националната слобода и самобитноста на македонскиот народ.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here