Зеленски: Не се откажуваме лесно “Можеме да се бориме со Русија 10 години”

Украина не е подготвена да се откаже од територијата и е подготвена, доколку е потребно, да се бори против Русија „10 години“, тврди претседателот Володимир Зеленски. Тој, исто така, се чини дека признава дека сегашниот конфликт всушност започна во 2014 година, кога Киев првпат започна операција за повторно преземање на отцепениот Донбас.
Во интервју за Си-Ен-Ен, Зеленски рече дека за Украина „битката за Донбас е многу важна“ од повеќе причини, додавајќи дека тоа може да влијае на „текот на целата војна“. Тој, сепак, истакна дека се претпочита дипломатско решение на конфликтот.
„Не можеме да се откажеме од нашата територија, но мораме да најдеме некаков вид дијалог со Русија“, рече Зеленски, додавајќи дека разговорите нема да се водат „врз основа на рускиот ултиматум“.

Зеленски рече дека е потребен дијалог за да се спречат повеќе смртни случаи, иако тој тврди дека неговата земја „може да се бори против Руската Федерација десет години“.

Тој рече дека украинските сили во Донбас се едни од „најдобрите воени“ што ги има земјата. „Тоа е голема групација. А Русија сака да ги опколи и да ги уништи“, рече Зеленски, додавајќи дека зборува за „44.000 професионални воени лица кои преживеаја голема војна од почетокот на 2014 година“.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here