Кој стигна мајтап си тера со нас: Грција не го почитува Преспанскиот договор-таму уште сме БЈРМ !!!

Пред четири години, во јуни 2018 година, во Нивици беше потпишан Преспанскиот договор со кој Република Македонија доби ново име – северна. Со тој договор според државјанството станавме – македонско/граѓанин на Република Северна Македонија. Договорот беше потпишан како резултат на грчкото долгугодишно непризнавање на нашето уставно име. И четири по потпишувањето на Преспанскиот договор, токму Грција не го почитува. Реакција од македонското Министерство за надворешни работи, традиционално – нема.

Фотографиите што ги објавуви МКД.МК ги добиле од нивни читатели кои деновиве престојуваа во Грција. На сите сообраќајни знаци во северниот дел на Грција се уште пишува или БЈРМ (FYROM) или Скопје (Skopia).


Деновиве на македонски граѓанин не му беше дозволен влез во Грција без никакво образложение. Во документот што го доби, во графата државјанство пишува „северномакедонско“. Освен тоа, претпоставката зошто тој не добил дозвола за влез во Грција, е неговата активност за правата на Македонците во оваа држава.

 
За повеќе детали,Тука

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here