Бајден: Запомнете што ви велам, следната цел се истополовите бракови

Нацртот на одлуката на Врховниот суд на САД за абортус, која протече во јавноста на почетокот на овој месец, може да значи дека судот ќе премине на истополови бракови, право на контрацепција и други права по правото на абортус, изјави американскиот претседател Џо Бајден.

„Запомнете што ви велам: тие ќе продолжат кон одлуката на Врховниот суд за правото на истополови бракови“, изјави Бајден пред група донатори во Чикаго, додавајќи дека контрацепцијата е исто така нападната.

„Овие одлуки ќе бидат достапни за сите и ќе предизвикаат дополнителни поделби во САД. Ќе се расправаме за работи за кои не треба да се расправаме“, додаде американскиот претседател.

Откако нацртот на мислењето на мнозинството на Судскиот совет излезе во јавноста на почетокот на овој месец, во кој се сугерираше дека Врховниот суд наскоро би можел да ја поништи пресудата Роу против Вејд од 1973 година за легализирање на абортусот низ целата земја, Бајден минатата недела ги повика гласачите да го заштитат правото на абортус со гласање во ноемвриските избори за кандидати кои го поддржуваат тоа право.
Тв.Телма

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here