Над 3.300 српски граѓани ќе го тужат НАТО поради осиромашен ураниум

Адвокатот Срѓан Алексиќ рече дека добил повеќе од 3.340 барања од српски граѓани кои би сакале да ја тужат НАТО алијансата поради рак како последица на употребата на осиромашен ураниум, додавајќи дека покренувањето на постапката се очекува наесен.

Отштетата може да оди од 100.000, па и 300.000 евра, имајќи ја предвид штетата што ни ја направија, рече тој и нагласи дека „српскиот живот вреди колку и италијанскиот“.

Невозможно е, како што наведува, НАТО да го има имунитетот што наводно го добиле со потпишувањето на Партнерството за мир во 2005 година, бидејќи ретроактивен имунитет не постои.

– Причинско-последичната врска ќе ја докажеме пред судот и НАТО пактот ќе биде одговорен за сите последици предизвикани од употребата на осиромашен ураниум, рече Алексиќ и потсети дека неговиот италијански колега успешно добил повеќе од 300 правосилни пресуди и продолжува да победува.

Најмногу од оние што се жалат се војници и полицајци, а има и Албанци од Прешево и Бујановац каде што се смета дека има повеќе од два тона осиромашен ураниум. Само на Врање биле фрлени 15 тони, по претходно признание од Алијансата- пишува Фактор.Мк

Сметаме дека се фрли уште многу и тоа ќе можеме да го докажеме на суд, рече адвокатот.

„Живите клиенти мора да дадат примерок од крв, а примероците од починатиот ќе се земаат преку биопсија, за да може во Торино со нано технологија да се утврди присуството на тешки метали и осиромашен ураниум“, рече Алексиќ.

Според него, благодарение на таа докторка од Торино и нејзините извештаи, биле донесени повеќе од 300 пресуди во корист на италијанските војници.

Италија е првата, но не и единствената земја од ЕУ што успеа да го добие спорот во истата прилика, а првиот спор од тој тип го доби во Франција, во случајот со војникот кој остана на Косово и почина од рак.

Вакви случаи има во Холандија и Германија, но најчесто овие спорови завршуваат со решение.

Алексиќ очекува дека ова ќе биде долга и тешка правна борба, но дека ако резултатот е за поединец, државата во догледна иднина ќе може да се повика на индивидуални пресуди, доколку и треба, иако државата има свои инструменти. и адвокатите. Исто така, државата веќе формираше Комисија за причинско-последична врска меѓу пациентите и осиромашениот ураниум, а тие веќе дадоа заклучок како бомбардирањето влијаело врз здравјето на децата по 1999 година.

Во септември 2018 година, лондонскиот Би-Би-Си го објави тврдењето на британскиот биолог Роџер Кофил дека Србија очекува уште најмалку 10.000 смртни случаи од рак во наредниот период, како резултат на исцрпувањето на осиромашениот ураниум од страна на НАТО.

Според извештајот на НАТО, во Србија се испорачани 31.000 проектили со осиромашен ураниум или 15 тони осиромашен ураниум, што е исклучително канцерогено во најмали количини и доведува до генски мутации и раѓање на потомство со психофизички деформитети.

Италијанското обвинителство еднаш покрена истрага за зголемениот број војници кои боледуваат од рак по нивниот престој во мировните мисии, вклучително и во Косово.

Според италијанското здружение на жртви на осиромашен ураниум, над 300 војници, кои биле припадници на НАТО трупите, починале од разни видови тумори, а над 3.600 се разболеле.

Биологот Кофил ги поткрепи своите тврдења со примери на деца родени со деформитети, не само во Србија, туку и во Босна и Ирак, каде што Американците користеле и осиромашен ураниум во бомбардирањето.
Фактор.Мк

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here