Партијата на пензионери: Францускиот предлогот да се прифати, ќе и се спротивставуваме на Бугарија откако ќе започне процесот

Партијата на пензионери, коалиционен партне рво власта, се изјасни позитивно за францускиот предлог, а аргументот е дека на неприфатливите барања на Бугарија земјата ќе може да се спротивстави откако ќе започне процесот на преговори со ЕУ. Од таму не очекуваат, и со прифатен и со неприфатен француски предлог, Бугарија да се откаже од своите барања.

Од таму сметаат дека предлогот на француското претседателство не ги оспорува елементарните услови за заштита на македонските државни и национални интереси во процесот на пристапување во ЕУ.

„Партија на пензионери (ПП), поаѓајќи од нужноста на потребата за обезбедување на временски разумна перспектива за отпочнување на пристапни преговори за влез на земјата во Европската унија, смета дека новиот Предлог на Француското Претседателство треба да се прифати.

ПАРТИЈА НА ПЕНЗИОНЕРИ (ПП), на седница на новоизбраниот Извршен одбор (избран на Конгресот на Партијата на 18.06.2022 година), која се одржа на 02.07.2022 година, по констатирање дека Предлогот на Француското Претседателство е прифатлив, бидејќи не ги оспорува елементарните услови за заштита на македонските државни и национални интереси во процесот на пристапување во ЕУ и бидејќи во дадените крајно сложени околности поради негаторскиот однос на Република Бугарија кој е непроменет повеќе децении, без никакви назнаки дека ќе се промени, како и поради нејзината реално очекувана идна блокада на процесот, едногласно донесе Заклучок со кој го подржа ставот на Претседателот на Партијата на пензионери Илија Николовски нашето државно раководство да го прифати новиот Предлог и на тој начин да се создадат услови да отпочнат пристапните преговори на земјата за влез во ЕУ“, се вели во соопштението на партијата.
ПП предложува сепак да се одржат консултации помеѓу власта и опозицијата.

„Истовремено ПП преку Претседателот на Партијата, во рамки на коалицијата, ќе иницира во разумен рок, кој нема да овозможи развлекување на процесот за донесување на одлука, Владата и Опозицијата, иако таа го отфрли предлогот, сепак да одржат консултативен состанок на кој, исклучиво и само на оваа тема и секој во рамки на своите одговорности кон македонскиот народ и граѓаните на земјата, јасно, јавно и со преземање на одговорност за иднината на земјата ќе ги аргументираат своите заложби за нивниот програмски деклариран став и заложба за зачленување на Република Северна Македонија во Европската Унија“, дополнуваат од таму.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here